By implementing the Reuse model of lighting circularity, TRILUX has cut lighting energy costs by 47% for tenants of a prestigious London office, reducing their carbon footprint by 6.6M tonnes of CO2 and by reusing the existing luminaires saved 1.3 tonnes of new material being created.

Constructed in 2003, One London Wall is a prominent landmark office building designed by Foster & Partners. The available space comprises 200,000 ft2 of Grade A office accommodation which benefits from full height glazing and offers excellent levels of natural light. The building is ideally situated to take advantage of the superb amenities in the bustling City of London and the vibrant Farringdon area.

Design and build specialists Epiphany secured two floors (3 and 5) of CAT A & CAT A+ fit-out in this remarkable building. For the lighting, the client wanted to keep the same look and feel but improve the energy efficiency.

The chosen lighting partner, TRILUX, takes a forward-thinking approach to sustainability and proposes several viable routes its clients can take to limit resource use. It believes that products that do not generate waste and do not themselves become waste are ideal for a circular economy. With sustainable management of material flows, companies can significantly contribute to climate and resource protection.

The TRILUX design team worked collaboratively with Epiphany to determine the best solution to improve lighting efficiency and reuse as much material as possible.

Here, it was possible to reuse the existing luminaire and redesign it with LEDs and a new gear tray—retaining the main body and other usable parts – a perfect example of circular principles at play.

Working to a tight timescale, the TRILUX design team took sample luminaires back to its manufacturing site and designed a retrofit LED solution. Over 400 14W, 21W, and 26W T5 and TC-D fluorescent luminaires now incorporate LEDs and DALI gear trays. The new design links to existing DALI control to take advantage of Daylight linking, making maximum use of natural light.

Apart from improving the working conditions for new tenants, circular lighting principles have helped the office building cut its lighting energy costs by an impressive 47% and reduce its carbon footprint by 6.6M tonnes of CO2. The longer lifetime of the LEDs means maintenance has been minimised, too, allowing the facilities teams to focus on other business areas.

Reusing the existing luminaires has saved 1.3 tonnes of new material being created, reducing material waste, and preserving virgin material resources. Furthermore, the old T5 and TC-D fluorescent lamps were collected from the site for professional recycling.

Darren Furlong, Director of Epiphany, comments, “There’s only one way to deliver consistently exceptional results. And that’s by working with tried and tested tradespeople. So, we make sure to treat our suppliers as we do our employees. In return, we get a loyal team of craftspeople who go the extra mile on every project. This is always the case when working with the team at TRILUX. In this case, they pulled out all the stops helping the client to achieve greater energy efficiency in the most sustainable and cost-effective way.”

For further information on TRILUX services, please visit: https://www.trilux.com/gb/service/trilux-services/overview/

 

Share this story

February 2024 issue

2023 A1 Buyers Guide